Zaman konusuna takıldım bu ara; bazen herşey hop hop oluyor, bazen zamana yetişilmiyor, bazen de zaman yetişmiyor!..
Birkaç hafta önce iş için şehir dışındaydım. Sabah saatin alarmıyla uyanıp 07:00 olduğunu sanarak yataktan fırladım. 07:45 de beni otelden alacaklardı, hızla hazırlandım ve tam kahvaltıya inecekken saatin 06:20 olduğunu fark ettim. Saati 06.00’ya kurduğumu unutmuşum ve her nasılsa (inanın hala bilmiyorum) 07:00 olduğunu düşünerek uyanmışım. Birden 1 saat kara geçmekten mutlu oldum, “tadını çıkar” dedim kendime. Biraz meditasyonun ardından otelin bahçesinde uzun ve keyifli bir kahvaltı yaptım.
Zaman aynı zaman, değişen bişey yok… Benim kendimle ilgili kararımdı burda önemli olan: 1 saat daha uyumayı değil, kazandığım bu 1 saati başka bir şekilde kullanmayı seçtim.
Hepimizin eşit şekilde sahip olduğumuz tek şeydir zaman: 1 günde 24 saat, 1 yılda 365 gün. Uzatamayız, kısaltamayız; onun için de yönetemeyiz. Bazılarımızı diğerlerinden farklı kılan ise bu süreyi nasıl geçirdiğimizdir. Yani aslında kendimizi nasıl yönettiğimiz… Bence önemli olan sürekli çalışmak ya da aynı anda 5 işi birden yapmak (ya da yapamamak :)) değil. Önemli olan, verimli çalışmak, temiz iş çıkarmak ve daha az stresle çalışmak… İşte kendimizi yönetmeyi başardığımızda bunu da başarabileceğimizi düşünüyorum.
“Yapılacak o kadar çok şey var ki, hiçbirine yetişemiyorum” diyor, sürenin kısalığından şikayet mi ediyorsunuz? Sizi iyi organize olmaya götürecek ve böylelikle kontrolün daha çok sizde olmasını sağlayacak birşeyden bahsedeceğim: Zaman defteri tutmak…
Zaman defteri, gün içinde zamanınızı nasıl harcadığımızı görebilmenizi sağlayacak, basit ama güçlü bir araçtır. Zamanı harcarken sürekli olarak kaydını tutmanız yeterlidir. Kalktığınız andan gece yatana kadar telefon konuşması, çay molası, toplantılar, giyinmek, yemek hazırlamak, iş arkadaşlarıyla sohbet etmek, rapor yazmak ve hatta faks çekmeye kadar yaptığınız tüm işleri not edin.
* Eylem,
* Onun için harcanan zaman,
* Eylemi yapış tarzınız (yalnız yaparsınız, yetkilendirirsiniz, paylaşırsınız.. )
* Eylemin analizi (tek kişilik, yapıcı, acil, alışkanlık, hobi…)
* öncelik sırası (önemli & acil, önemli değil & acil değil.. ),
* İlgili roller (eş, anne / baba, evlat… )
* düşünceniz (severim, yaparım ama hoşlanmam… )
şeklindeki değerlendirmelerinizi yazın. Pek çok insan bu çalışmadan sonra zamanının büyük bölümünü az önemli ve önemsiz işler için harcadığını keşfeder. Zaman defterini incelediğinizde çalışmalarınızın kaç kere ve ne tür işlerle kesildiğini de görürsünüz.
Zamanınızı nasıl harcadığınız ve ne şekilde kesintiye uğradığınız hakkında bir fikriniz olduktan sonra da;
* Önemli işlere öncelik vererek daha fazla zaman ayırın,
* İşinizi planlayın ve her gün planınıza uygun hareket edin,
* Çalışma alanınızı temizleyin, düzeltin,
* Hatırlatıcı notlar alın,
* Büyük ve hoşlanmadığınız işleri küçük bölümlere ayırın ve önce yapın,
* Yetki devri ve etkili görevlendirmeye önem verin,
* Hayır diyememek ciddi vakit kaybettirir, hayır deyin,
* Telefon konuşmaları, mesajlar gibi çevresel engelleri bertaraf edin,
* Acelecilik, ayrıntılarla uğraşma, işleri yarıda bırakma, mükemmelliyetçilik gibi size zaman kaybettiren alışkanlıklarınızdan kurtulun.
Bakın hepsinde kendinizi yönetiyorsunuz, netice ise etkili ve verimli zaman kullanımı…
Sevgimle kucaklarım.
2 Comments
Merhaba Çiğdem Hanım,
Yine çok faydalı bir konu olmuş.Teşekkür ederiz, ellerinize sağlık.Bu arada çok geçmiş olsun.Kendinize iyi bakın.Sevgilerimi gönderiyorum..
Gözde
teşekkürler Gözde hanım, sevgilerimle…