Geçen hafta “Yeniden Başlasın” demiştik, şimdi de şöyle bir geriye bakıp ne dersler aldığımızı görüp, bu yıl için kararlarımızı belirleme zamanı.
Bu noktada borçlardan kurtulmanın yeni yıl için alınabilecek en uygun kararlardan biri olduğunu düşünüyorum. Zira borçlar korkuya, paniğe, strese ve hatta depresyona neden olabiliyor, evlilikleri derinden etkileyebiliyor. O yüzden, yeni yılı kolay ve keyifli geçirebilmek için, ne kadar olduğu ya da nasıl olduğunu bir yana bırakıp borç olayını halletmek bence başta geliyor.
Başlangıç için 6 tane karar belirledim:
1.Sağlıksız Alışkanlıkları Bırakmak:
”Canım sigara içmekle mi borç yaptık?” demeyin; yeni yıl zamlarından sonra 1 paket sigara yaklaşık 10 TL, ayda 300 TL, yılda ise 3600 TL ediyor. Durun daha bitmedi: Sağlıksız gıdalara da (asitli içecekler, fast-food yiyecekler, cips vs.) ayda 200 TL harcayan birinin sigara ve sağlıksız gıdaları tüketmeyerek yılda harcamaktan kurtulduğu tutar 6.000 TL yapıyor ki, hiç de fena bir rakam değil!.. Bunun yanında sağlıklı olmanın paha biçilmezliğini söylemiyorum bile…
2. Zamanı İyi Yönetmek:
Stresten arınmak ve daha organize olmak için zamanı iyi yönetmek gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Bunun borçlara ne faydası var derseniz: Sabah evden çıkmadan fazladan bir 20-25 dakikanız varsa:
* kahvaltınızı evde yapabilir, (böylece poğaça ve markalı kahveye 10 TL ödemezsiniz, ayda 200 TL),
* öğle yemeğiniz için sandviç hazırlayabilir ya da evdeki yemeklerden paketleyebilir, (dışarıda öğle yemeği için de en az 15 TL desek ayda 300 TL),
* otobüse rahatça yetişirsiniz (hadi gene iyisiniz, taksiye 10 TL vermekten kurtuldunuz, ayda 200 TL)
Toplam ne mi oldu, buyrun hesabı:
20 iş günü için:
Kahvaltı 200 TL
Öğle yemeği 300 TL
Ulaşım 200 TL
Toplam 700 TL
Bunun için de alışveriş ve yemek pişirmek için zaman ayırın, inanın faydasını göreceksiniz; ben öyle yapıyorum 🙂
Bu arada, yıllık toplam 8.400 TL ediyor ki, yukardaki hesaba ekleyince bulduğumuz tutarla neler yapılır, ne borçlar ödenir, ne krediler alınmaz, ne borçlar artmaz!..
3. Gereksiz / Fazla Harcamaları Bırakmak:
Borçları azaltmak için yapabileceğiniz en temel şeylerden biri daha az harcamaktır. Geçmiş 6 ayın kredi kartı harcamalarına bakın, hangileri için “Aslında bunu harcamasaydım olurdu.” diyorsunuz? Okumadığınız dergi aboneliklerini, dışarıda yenen akşam yemeklerini artık bırakın, yeni kıyafet almadan önce dolabınızda duran ve son 1 yıldır giymediklerinizi gözden geçirin. Daha ucuz olabilecek televizyon, internet, telefon aboneliklerini, sigorta alternatiflerini araştırın.
4. Gelir Artırmanın Yollarına Bakmak:
Harcamaları azaltırken geliri artırmanın da yollarına bakılabilir. Mesela hâlihazırda yapmakta olduğunuz işiniz dışında yeteneklerinizi kullanabileceğiniz neler yapabilirsiniz, özel ders vermek, çeviri yapmak ya da çocuk bakmak gibi? Hiç yeteneğim yok demeyin; geçen gün haberlerde seyrettim, insanlar köpek gezdirerek bile para kazanıyorlar…
Kullanmadığınız ev eşyalarını, giysileri, okumadığınız kitap ya da dinlemediğiniz cd’leri internet üzerinden ya da ikinci el satan pazarlarda satmak da gelir artırıcı bir yol olabilir.
5. Bütçe Yapmak ve Uygulamak
Borç yönetiminde ilk tavsiyem öncelikle bir bütçe yapmak oluyor. Önce farklı kaynaklardan gelen tüm gelirlerinizi yazın. Sonra sabit giderlerinizi (kira, kredi ödemesi, digitürk – internet faturası gibi tutarı belli ve azaltılamayacak giderler) ve aylık gıda, ulaşım gibi giderleri yazın ve bütçenizi oluşturun: Geliriniz ne kadar, giderleriniz nek kadar görün. Tercihen senelik (6 aylık da olabilir) ve ay bazındaki bir bütçe büyük resmi görmenizi sağlar.
Her harcama kalemi için bir limitiniz olsun ve ayda 1-2 saatinizi bütçe takibi için ayırın. Böylece ne kadar sapma olduğunu görebilir ve ilerleyen aylarda bütçenize sadık kalmak için daha dikkatli olabilirsiniz. Bu noktada daha “sade bir yaşam” sürmek gerektiğini de görebilirsiniz, gerekiyorsa yapın; daha sade yaşayarak ölmezsiniz merak etmeyin…
6. Kutunun Dışına Çıkmak
Bazen bulunduğumuz durumun içinde o kadar sıkışır ve bunalırız ki, ne haldeyiz göremeyiz. Bu durumlarda olaya dışarıdan ve objektif bir gözle bakmak faydalı olabilir. İçinde bulunduğunuz resme dışarıdan bakabiliyorsanız ne güzel, yok eğer bakamıyorsanız ben buradayım 🙂
Sevgimle kucaklarım…
4 Comments
Canım Çiğdem, önerilerin harika 2015 yılında bunları mutlaka uygulamaya çalışacağım. Sevgiler.
Sevgili Müge, uygulamaya çalışmak, “uygulamam da, gene de çalışayım” demek 🙂 O yüzden kendin için en uygun şekilde uygulamanı diliyorum 🙂 Sevgilerimle..
Çiğdemcim şimdiden uyma sözü veremiyorum ama kesinlikle motive edici teşekkürler…
Yeşimcim, uyma sözü verememek de, aynı şekilde “uygulamayacağım” demek 🙂 O zaman şöyle sorayım: “Sonunda ne olacağını bilseydin uygulardın?”
Sevgilerimle…