Hepimizin gündelik hayatta özellikle düşünmeden, farkında bile olmadan yaptığımız bazı davranışlarımız vardır. Sabah kalkınca elimizi yüzümüzü yıkamak, yemekten sonra elimizi ağzımızı yıkamak, gece yatmadan dişlerimizi fırçalamak, yanan sobaya elimizi değdirmemek gibi.. Bunlar “otomatiğe bağlandığı için düşünmeden yaptığımız” alışkanlıklarımızdır.
Öte yandan aslında istediğimiz ve bir türlü gerçekleştiremediğimiz bazı şeyler de vardır: Mesela kilo vermek, sigarayı bırakmak ya da her sabah erken kalkıp yürümek gibi. Bunlar hakkında hep konuşur ama bir türlü hayatımıza sokamayız. Ta ki bir gün doktor “kilo vermezsen / sigarayı bırakmazsan ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşırsın / erken yaşta hayatını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalırsın” diyene kadar. Birdenbire sağlıklı beslenmeye / spor yapmaya başlar ya da 1 günde sigarayı bırakırız. Ve hayatımıza yeni bir alışkanlık şekli girmiş olur.
Uzmanlar, yeni bir alışkanlık kalıbı oluşturmanın ortalama 21 gün sürdüğünü söylüyor. Bu süre, hücrelerimize yeni bir şeyi öğretmek için gerekli olan süredir. Mesela;
* Erken kalkmak,
* Her sabah yürümek / meditasyon yapmak / kahvaltı etmek,
* Her akşam belli saatte uyumak,
* Günü önceden planlamak,
* Akşam yatmadan ortalığı toparlamak
gibi davranışları ortalama 14-21 günde hayatımıza yerleştirmemiz mümkün. Bu arada olumlama cümlelerimizi de en az 21 gün söylediğimizi hatırlayın…
Peki yeni bir alışkanlık geliştirmenin reçetesi nedir, şimdi ona bakalım:
1. İlk olarak, hayatınıza sokmak istediğiniz davranışın gerektirdiği eylem her ne ise onu yapmaya açık ve net bir şekilde KARAR VERin. Diyelim ki sabah erken kalkıp spor yapmak istiyorsunuz; saatinizi kurun, alarm çalınca hemen kalkın ve eşofmanlarınızı giyip spora başlayın.
2. Yeni alışkanlığınızın oluşma sürecinde hiçbir istisnaya izin vermeyin. Bahaneler uydurmayın ya da gerekçelerinizi mantıklı göstermeye çalışmayın. Kendi ayağınıza çelme takmayın. Her sabah 6’da kalkmaya karar verdiyseniz, otomatik hale gelene kadar disiplinli bir şeklide her sabah 6’da kalkın.
3. Etrafınızdakilere yeni bir alışkanlık geliştirmek üzere çalıştığınızı söyleyin. Diğerlerinin izlediğini bilmek, sizi daha disiplinli ve azimli hale getirecektir.
4. Kendinizi yeni bir şekilde davranırken imgeleyin. “Zaten bu şekilde davranıyormuşçasına” imgeledikçe, yeni davranış daha hızlı bir şekilde bilinçaltınız tarafından kabul edilir ve otomatik hale gelir.
5. Sürekli tekrarlayacağınız bir olumlama cümlesi oluşturun ve söyleyin: ” Her sabah 6’da kolaylıkla ve zinde bir şekilde kalkıyorum.” gibi. Bu, uyumadan önceki son sözünüz olsun. Bir süre sonra saat çalmadan uyandığınızı göreceksiniz.
6. Yeni alışkanlığınız hayatınızda otomatik ve kolay bir şekilde olana kadar çalışmak konusunda kendi kendinize ısrarcı olun. Öyle ki, yapmadığınız zaman bu size rahatsızlık versin 🙂
7. Sıra geldi sonuncu ve en güzel adıma: Yeni alışkanlığınızı yaptıkça kendinizi ödüllendirin. Ödül verdiğiniz her seferde davranışınızı onaylar ve güçlendirirsiniz ve bilinçaltı seviyesinde de ödülün keyfi ile davranış arasında bir ilişki kurulmuş olur. Tabii bu ömür boyu kendinize ödül vereceksiniz anlamına gelmiyor, davranış otomatik hale gelene kadar verin yeter 🙂
Ve daima hatırlayın: Hayatınızda gerçekleştirmek istediğiniz değişim ve dönüşüm için, öncelikle gerçekten istemeniz ve karar vermeniz, sonra da eyleme geçmeniz gerekiyor. Ve bunu bir başkası sizin yerinize yapmayacak, siz yapacaksınız.
* “22 gün oldu, daha alışkanlığımı oturtamadım” deyip kaçmayın,
* “20 günde olmaz mı?” diye pazarlık yapmayın,
* “Ya olmazsa” deyip boşa endişeye kapılmayın..
Sakin, kararlı ve azimli OLun, hayatınızın elinizde nasıl şekillendiğini görün.
Sevgimle kucaklarım…
3 Comments
zamanlaman harika..aslında 40 günde yeni nöronlar olusuyor cigdem yazdıgın gibi 21 günde pes etmemeliyizzzzzzzz
Anthony Robbins’ in “İÇindeki Devi Uyandır” kitabını tavsiye ediyorum. Bu konuda çok detay ve alıştırma vardı içinde.. Çok faydasını gördüğüm bir kitaptır.
[…] seçimler için küçük adımlarla başlıyorum. (Bu cümle bu yazımda da sözünü ettiğim gibi yeni bir alışkanlık yaratmak […]