Hayatımızın herhangi bir alanıyla ilgili hedefler koyarken kimimiz hızla başlıyor, planlar yapıp eyleme geçiyoruz. Kimimiz de biraz daha netleşme ihtiyacında oluyoruz; düşünüyoruz taşınıyoruz, doluyu boşaltıyor boşu doldurmaya çalışıyoruz. Her 2 grup için de çok önemli bir nokta var: Motivasyon…
Motivasyon Türk Dil Kurumu’nun Büyük Sözlüğünde “güdüleme, isteklendirme” olarak tanımlanıyor. Motive olmak basitçe bişeyi yapmaya istekli olmak anlamına geliyor ve hedefe varmamız, yolun sonuna ulaşmamız için gerekli adımları atmamızı sağlıyor. Bir de bunun tersi var ki, motivasyonumuzu kaybettiğimizde değil adım atmak parmağımızı bile kıpırdatmak istemiyoruz. İşte bu noktada motivasyonumuzu neden kaybettiğimize bakmak gerekiyor:
* Hedefimiz artık eskisi kadar önemli değil mi? “Bişey benim için önemli değilse neden uğraşayım ki?” Diyelim ki kitap yazmak istiyorsunuz, fakat başladığınızda yüreğinizin bunu istemediğini fark ettiniz. Başka bir hedefe yönelebilirsiniz, yeter ki kendinize karşı dürüst olun.
* Yapmamız gerekenler düşündüğümüzden daha mı zor? “Yeteneklerimi ve bilgimi aşan bişeyler yapmam gerekiyor ve zorlanıyorsam vazgeçebilirim”. O zaman da ya hedefinizi yeniden değerlendirir ve değişiklik yaparsınız ya da sizin için gerçekten önemliyse ne gerektiriyorsa zorluğuna bakmadan yaparsınız.
* Adım atmamızı engelleyen inançlarımız mı var? “Hedefim cezbedici, planlarım güzel ama “ya başaramazsam / rezil olursam / daha önce de bitirememiştim….” Bu durumda motivasyonumu kaybetmeme neden olan ve adım atmamı engelleyen inançlarınız üzerinde çalışmalısınız.
………………………………….
Peki motivasyonumuzu tekrar nasıl sağlayacağız?
Bunun çeşitli yolları var ve hepsi de basit bişeyi gerektiriyor: Seçim yapmak… Motivasyonumuzu kazanmayı bilinçli bir şekilde seçmediğimiz sürece kimse bize yardım edemez!.. Bunu bir kere yapıp kendi kendimize söz verdiğimizde ise aşağıdaki aktiviteler faydalı olabilir:
* Egzersiz yapmak: Enerji akışınızı sağlamak için en güzel yollardan biri egzersiz yapmaktır. Saatlerce olması gerekmiyor, 10 dakika yürüyüş bile yeterli olabilir.
* Meditasyon yapmak: Fiziksel ve zihinsel anlamda enerjinizin çekildiğini hissettiğiniz anlarda meditasyon iyi bir araçtır. Sakin ve sessizce oturun, yavaş nefesler alın ve 15-20 dakika sizi sıkan her şeyi unutun. Düşünceler geldiğinde sessizce ve yorum yapmadan izleyin ve gitmelerine izin verin. Hakkıyla yapılmış bir meditasyon sizi saatlerce uyumuş gibi dinlendirir ve enerji kazandırır.
* Hedefin amacını düşünmek: Hedefinizle ilgili sizi heyecanlandıran şey ne? Bu hedefe ulaşmak istemenizin birinci nedeni ne? Hayatınızda neler değişecek, nasıl hissedeceksiniz? Birkaç dakika oturun ve düşünün. Bunlar hedefinizi koyarken işe yaramıştı, motivasyonunuzu tekrar kazanmak için de işe yarayacaktır..
* İlham verici yazılar okumak: Zor durumlardan çıkarak başarıya ulaşmış kişilerin hikayelerini okuyun. Emin olun sizden daha büyük sıkıntılar yaşayıp da büyük sıçramalar yapan insanlar var bu dünyada…
* Yaşam koçuyla çalışmak: Yaşam koçu cesaretinizi kaybettiğinizde, endişeleriniz olduğunda hedefinizin “neden”ini size hatırlatır ve tekrar yürümenizi sağlar. Ben buradayım ve hazırım 🙂
Şunu da lütfen aklınızda tutun: Hayat an be an değişiyor. Siz de öyle!.. Dolayısıyla hedefinizin “yeni siz”e uymadığını, sizi heyecanlandırmadığını ve bu nedenle motivasyonunuzun düştüğünü fark ederseniz hedefinizde değişiklik yapmaktan çekmeyin. Esnek olmak iyidir 🙂
Sıra geldi motivasyon ipuçlarına; haftaya…
Sevgimle kucaklarım…