Yazılarımda sıklıkla hedeflerin açık ve net olmasının öneminden sözediyorum. Hedeflerin açık ve net olması gerçekten de çok önemli, çünkü böylece önünüzü daha iyi görebilir, atmanız gereken adımları daha sağlıklı bir şekilde planlayabilirsiniz. Bugün istedim ki hazır yılsonuna yaklaşıyor ve yeni yıl hedeflerimiz üzerinde düşünmeye başlıyorken, hedef koyarken nelere dikkat edeceğimizi bir kez daha gözden geçirelim:
* Her ne istiyorsanız ilk dikkat etmeniz gereken spesifik ve ölçülebilir bir hedefi tanımlamak ve buna odaklanmaktır. Hedefiniz:
kilo vermek değil 5 kilo vermek;
para biriktirmek değil 3000 TL biriktirmek,
satış kotanızı aşmak değil kotanızı en az 50 birim aşmak olsun.
* Hayatınızdaki her temel rol ya da alan için net bir şekilde tanımlanmış en az 1 hedefiniz olsun. Eğer siz bunu belirlemezseniz hayat size ne verirse onu kabul etmeniz gerekir ki bu da aslında sizin istediğinizden daha az olabilir. Neden şansa bırakasınız ki? Hayatınızın her rolü için belirlediğiniz hedefler yoksa bu alanların da bir amacı ya da yönü olmaz:
Yaşadığınız yerle ilgili işlerinizi belli bir düzen dahilinde yapmayı,
İşinizin sorumluluklarını yerine getirmeyi ve işinizle ilgili olarak kendinizi geliştirmeyi,
Para harcama ve biriktirme alışkanlıklarınızı bir düzene oturtmayı ve muhtelif aralıklarla gözden geçirmeyi,
Kendinize vakit ayırmayı,
Eşinizle, ailenizle ve arkadaşlarınızla kaliteli zaman geçirmeyi,
kendinize hedef olarak koyduğunuzda hayatınızın her alanı ve rolü için bir denge yaratmış ve her biri için bir amaç koymuş olursunuz.
* Hedeflerinizi ve hedefe varış tarihinizi mutlaka yazın. Hedefi hayalden ayıran nokta bir tarihinin olmasıdır. Yazarak kendinize söz vermiş olur ve de sizi hedefe götürecek adımları atmaya başlarsınız. Kendinize bir defter edinin ve neden bu hedefe varmak istediğinizi yazın. “Neden” sorusunun cevabı “nasıl” yapacağınızdan daha önemlidir. Ayaklarınızı yerden kesen, düşündükçe size coşku veren ve mutlu eden bir nedeniniz varsa “nasıl” kısmı bir şekilde hallolur, merak etmeyin.. 🙂
* Hedefinizi daha küçük ara hedeflere bölün. Böylece her birine ulaştıkça kendinize güveniniz artar ve motive olursunuz. 1 yılda 20 kilo vermek istiyorsanız 3 ayda 5 kilo hedefini tutturdukça bakın nasıl mutlu ve motive oluyorsunuz..
* Hani defterinize hedefinizi yazmıştınız ya, hergün okuyun. Sanki olmuşçasına gerçekleştiği zaman nasıl mutlu olacağınızı, neler hissedeceğinizi imgeleyin. Duygular çok önemli..
* Hedefler kendi kendine olmaz. “Yazdım, çizdim, hissettim yetmez mi?” diyorsanız, yetmez.. Çalışmak da lazım:
Defterinize “31.12.2010’da banka hesabımda 50.000 TL var” yazıp maaşınızdan daha çok harcama yapmaya devam ederseniz Mısır’daki dedenizden miras kalmadığı sürece o kadar paranız olmayacaktır. 🙂 Hedefinizin gerektirdiği davranışlarda bulunun, harcamalarınızı azaltın, önünüze çıkan imkanları görün, parasal fırsatları değerlendirin.
İstediğiniz okula girmek için sınav stresini yenmeye yönelik çalışmalar yapın, geçmiş sorulara bakın, konulara iyice çalışın. Sırf defterinize “istediğim okulu kazandım” yazdınız diye çalışmazsanız, sınav sorularını yanıtlarken vahiy gelmeyeceği muhtemeldir. 🙂
Ve daima hatırlayın: Bir hedefiniz olduğunda, evren de size yardımcı olmak için tüm inakanlarını seferber eder. Yeter ki isteyin…
Sevgimle kucaklarım… 🙂
“Eğer gelecek hakkında düşünmezseniz, asla bir geleceğiniz olmaz.” Henry Ford