Hayatlarımızda bir fark yaratmak adına bu hafta hemen herkesin yaptığı bir eylemi gözden geçireceğiz; televizyon seyretmeyi..
Araştırmalar ortalama bir kişinin haftada 20 saatten fazla televizyon seyrettiğini gösteriyor, yani nerdeyse 1 gün.. Hem zaman yetmiyor ya da zaman yok deyip hem de haftanın 1 gününü tv seyretmeye ayırmak sizce de yaman bir çelişki değil mi?
Televizyon seyretmek konusunda çok titiz ve seçici davranan, sadece belli günlerde haberler, belgeseller, diziler, müzik programları gibi belli tür programları seyredenler yahut da hiç televizyon seyretmeyenler var.. Bunun yanısıra akşam işten gelir gelmez televizyon açıp yatana kadar seyredenler de.. Bu kişiler için tv seyretmek çalışma ve uyku dışındaki en uzun süreli eylem.. Öyle ki bu eylem kişisel ve sosyal etkinliklerde azalmaya yol açabiliyor, gittikçe daha uzun zaman alıyor ve hatta tv seyrederken bir engel çıkarsa (elektrik kesilmesi ya da misafir gelmesi gibi) insanlar aşırı tepki gösterip sinirlenebiliyor..
Madem kendimizin ve başkalarının hayatında bir fark yaratmak için yola çıktık, gelin bu hafta tv izleme alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Çok basit bir hesaplama yapın: Bir kağıda kocaman bir T çizin, T’nin bir yanına haftanın 7 günü neleri seyretmek için kaçar saat harcadığınızı yazın. Diğer yanına da zaman yok deyip yapamadığınız aktiviteleri (kitap okumak, arkadaş-aile ziyaretleri, hafta için zaman olmadığı için haftasonuna yığılan işler) ve bunların ortalama ne kadar süreceğini yazın. Şimdi 2 tarafı da toplayın ve karşılaştırın. Hangisi daha çok? Televizyona ayrılan zamandan öbür yana ne kadarı aktarılabilir? Eğer tv konusunda disiplinli ve seçiciyseniz ne güzel, ama eğer bir görevmişcesine ve sorgulamadan / seçmeden tv seyrediyorsanız artık bu konuya bi çekidüzen vermeye ne dersiniz?
Kendinizi tv karşısında bulduğunuz anlarda lütfen şu soruyu sorun kendinize: Bu televizyon niye açık???