Geçen hafta eyleme geçmekten söz etmiştik. Hedefi belirleyip planınızı yaptıktan sonra ilk adımı atmak çok önemli demiştim. Şimdi adımları atıyorken nasıl odakta kalacağımızdan bahsetmek istiyorum.
Öncelikle bir yapılacak işler listesi yapın. Bu liste sizin nerde olduğunuzu, ne kadar ilerleme kaydettiğinizi ve daha nelerin yapılması gerektiğini gösterir. (Listelerle ilgili aklıma gelen bişeyi paylaşmak isterim: Birlikte çalıştığımız bir arkadaşım hem ajandasında, hem bilgisayarında aynı içerikte listeler tutuyor ve yaptığı her şeyi 2 ayrı listede takip ediyordu. Bunun kendisi için zaman kaybına yol açtığını fark edince bu alışkanlığından vazgeçti ve tek liste tutmaya başladı.)
Yapılacak işleri listeledikten sonra sıra geldi bunları bir zaman çizelgesine ya da takvime yerleştirmeye. Günün hangi zaman diliminde, nerede ve kaç saat çalışacaksınız? Aslında bu işin kolay kısmı, zor olan bunları YAPmak… Neler yapılacak, ne zaman yapılacak belirledikten sonra bunları gündelik rutininize yerleştirmeniz, alışkanlık haline getirmeniz ve YAPmanız gerekiyor. Tabii bu sırada yapmamak için kendinize bahaneler yaratmaya kalkışmayın, bahanelerin asla sonu gelmez…
“Hastalandık / elektrik kesildi / misafir geldi / fazla mesai yapmamız gerekti, ne olacak?” dediğinizi biliyorum. Bu hallerde elbette çizelgenizde değişiklik yapacaksınız, bugün eksik kalan 1 saati yarına ya da haftasonuna ekleyeceksiniz. Yalnız dikkat edin, bu alışkanlık haline gelmesin.. 🙂
Odakta kalmanın, konsantre bir şekilde kendimizi hedefimize vermemizin bir diğer yolu da içsel ya da dışarıdan gelebilecek rahatsızlık / sabotajları elimine etmek.. İşin başına geçtiğinizde kafanızdaki endişe ve şüphelerden arınmış olduğunuzdan, gerekli her şeyin (alet, ekipman, doküman vb.) hazır ve çalışır olduğundan emin olun. Özellikle bilgisayarda çalışacaksanız facebook / twitter / forumlar / mesajlar gibi sizi yoldan çıkaracak ortamlardan uzak durun. Bunlar için ayrı bir zaman dilimi ayırabilirsiniz. Ben haftalık yazılarımı yazmak için bilgisayar başına oturduğumda interneti açmıyorum. En sonunda yazı bitip de resim araştırmam gerektiğinde açıyor, resmi buluyor ve işimi bitiriyorum.
Mola için de zaman ayırın. Bu bir çay / kahve molası olabileceği gibi dinlenme molası da olabilir. Zihninizi temizlemek, odaklanmanızı geliştirmek için meditasyon ya da nefes egzersizleri yapın. Sessiz bir yerde oturun, gözlerinizi kapatın ve zihninizin boşalmasına izin verin. Yalnız bunu yaparken oturun, yatarsanız uyuma ihtimaliniz çok yüksek.. 🙂
Bunların yanında:
* Sistematik çalışmak,
* Çalışma sürecini eğlenceli hale getirmek (mesela müzik dinlemek -ama bu herkes için ve her müzik türü için geçerli olmayabilir-)
* Öncelikleri belirlemek,
* Zihinsel ve fiziksel enerjinizin yüksek olduğu zamanları seçmek,
* Bazı işlerinizi başkalarına delege etmek,
* Bütün işi küçük parçalara bölmek,
* Hafıza geliştirme ve hızlı okuma tekniklerini öğrenmek,
* Öğrenmeye açık ve istekli olmak,
* Yeterli uyumak,
* Sağlıklı beslenmek,
* Spor yapmak,
* Bazı zamanlarda çalışma yerinizi değiştirmek
konsantrasyonunuzu artıracağından bunlara da önem vermek ve özen göstermek gerekiyor.
Hadi bakalım, kolay gelsin…
Sevgimle kucaklarım.