Geçen 2 yazıda hedeflerimizi gerçekleştirmek için zamanı nasıl uzatacağımızdan ve etkili kullanacağımızdan sözetmiştim. Bugün de hedef seçerken ve öncelik belirlerken izleyeceğimiz bir metoddan bahsedeceğim.
Etkin hedef belirleme, başarıya ulaşmada önemli bir yer tutar. Bir yandan başarılı olmak isterken, diğer yandan da kafamızın içinde düşünceler uçuşuyorsa hedefe ulaşmak zor ve yorucu olabilir. Bu noktada, ortaya koyduğumuz tavır önem kazanmaktadır.
Hadi gelin, nerde olduğumuzla başlayalım: Hayatınızın çeşitli alanlarındaki (sağlık, aile, iş, para, arkadaşlar, kişisel gelişim..) durumunuza bir bakın. Her birine 1 -10 arası puan verin. Neler yaşıyor, neler düşünüyor, hissediyor ve ne şekilde davranıyorsunuz? Kendinize koyduğunuz engellerin, kendi kendini sabotajlarınızın farkında mısınız? “Yapamam / nasıl olur / daha önce de denedim olmadı…” sözleri tanıdık geliyor mu?
Şimdi de nereye gitmek istediğimize bakalım: Yaratıcı düşünün, sonunda düşündüklerimizi yaşıyoruz çünkü. Hayalinizdeki ev, araba, iş, eş nasıl? 3-5 yıl sonra kendinizi nerde ve nasıl görmek istiyorsunuz? Hayal edin, hayaliniz sizin duygularınızı coşturacak kadar büyük olsun. Ve kararınızı verin: “İşte bu!..”
Biliyorsunuz, bilinçli zihnimizle bişeyler istiyor, bir fikri kabul ya da reddediyoruz. Bilinçaltı zihnimizde ise hatıralar, duygular, inançlar var ve bilinçli zihnimizin istediklerinin hayat bulması burdaki inançlara bağlı. İşte hedeflerle, olduğumuz yerle olmak istediğimiz yer arasında bir köprü kurarken, bizi isteğimizden alıkoyan bilinçaltımızdaki inançları yol almamızı sağlayacak olanlarla değiştiriyoruz.
Bunu yaparken de;
Peki hedefimizi nasıl seçeceğiz, şimdi ona bakalım:
1. “Sonunda başarısız olmayacağımı bilsem kesin seçerdim” dediğiniz ve çok istediğiniz 30 şeyi listeleyin. Sonra bunları bikaç kez okuyup 3 gruba ayırın:
1.gruba (A) en çok istediklerinizi,
2. gruba (B) daha az istedikleriniz ve
3. gruba (C) da en az istediklerinizi yazın.
2. 1. grubun listesini sizin için en önemli olandan en az önemli olana doğru 1 den 10’a sıralayın. Aynı işlemi 2. ve 3. grubun listeleri için de yapın. Herbir listeyi tamamladığınızda, 1. listenin 1. maddesi (A1) sizin üzerinde odaklanıp çalışacağınız en önemli hedefiniz olacaktır. B1 ve C1 ise A1’e giderkenki basamaklarınız ya da atlama taşlarınız olacaktır.
3. A1 belli olduktan sonra;
* Kendime güveniyorum,
* Ben başarılıyım,
* Herşey yolunda, akışa güveniyorum,
* Sınavımı kolaylıkla geçiyorum.
* İdeal kiloma en kısa anda ulaşıyorum,
* Huzurluyum,
* Kendimi kolayca ve sevgiyle ifade ediyorum.
(Üyelere özel bölümünden kendini sevme, kendini affetme, başkalarını affetme, şükür olumlarına ulaşabilirsiniz. Olumlamalarımız devam edecek.)
4. A1 hedefinizi bir kağıda yazıp yanınızda taşıyın, aklınıza geldikçe çıkarıp okuyun. Mesela ben kitabımı yazarken cüzdanımda şöyle bir kağıt taşıyordum: Üzerinde adım ve kitabın adı yazılı olan bir kitap resmi ve onun altında da “31.12.2010’da kitabım piyasada olduğu için çok mutluyum ve teşekkür ederim.” 2 aylık bir sapmayla 2 Mart 2011’de kitabım piyasada idi!..
5. Sizi hedefe götürecek günlük aktivitelerinizi tespit edin, yazın ve de yapın tabii ki… Yaptıkça enerjinizin arttığını göreceksiniz..
Son söz: Bilinçli zihnimizle seçtiğimiz bizi heyecanlandıran düşünceler eyleme geçmemizi sağlar. Eylemler de bizi sonuç almaya götürür. Sonuç istediğiniz gibi değilse düşüncelerinizi değiştirin!…
Deniz-güneş-kum olayını bitirdiyseniz, HADİ BAŞLAYALIM!… 🙂
“Daha tatile gitmedim!” diyorsanız üzülmeyin, ben de daha gitmedim. HADİ BAŞLAYALIM!.. 🙂
Sevgimle kucaklarım…
“Hayatta ilk yapmanız gereken şey, gerçekten ne istediğinize karar vermektir.”
Alfred Montapert